2014. április 13., vasárnap

Málnakrémes angry birds torta

Sziasztok, új receptet hoztam. Nagyon kedves ismerősöm kislánya szülinapjára készült a következő torta. A kérés az volt, hogy ne csokitorta legyen. Rövid ötletelés után a málnakrémes torta mellett döntöttünk, és elképzeltük mennyire jól fog mutatni a rózsaszín krém kakaós piskótalapok között. Ezután jött csak az igazi kihívás, ugyanis a dekorációra is konkrét kéréseket kaptam a szülinapostól: angry birds-ös tortát szeretne, aminek a tetején vannak madarak, malacok és a CSÚZLI! Na ez volt ám a feladat!! De megcsináltam, és nagyon élveztem! Lássuk hogy is volt...

Hozzávalók:

Egy 18 cm-es kerek tortaformában elkészített piskótához: (elkészítése a tőlem már megszokott módon, de én a hozzávalókat nem grammra mérem, hanem egy tojáshoz egy evőkanál liszt és egy evőkanál cukor az alap)

7db tojás
7 ek cukor
3 ek liszt
2 ek kakaópor (cukrozatlan)
2 ek darált dió

A málnakrémhez:

250 g mascarpone
250 g félzsíros túró
400 g habtejszín
1 zselatin fix (ennyi nem elég ehhez a mennyiségű folyadékhoz, de nekem ehhez a tortához elég volt)
250 g málna.

Elkészítés: 

A túrót kis lyukú szűrőn átpasszíroztam, habverővel hozzákevertem a mascarponét. A málnát botmixerrel pépesre kevertem, hozzáadtam a túrós mascarponés keverékhez, majd habbá vertem a tejszín, és azt is a krémhez adtam. Habverővel tovább kevertem és eloszlattam benne a zselatin fixet is.


A vajkrémhez: 
(Ez került a marcipán alá)

300 g vaj (szoba-hőmérsékletű!)
300 g porcukor (átszitálva!)

Elkészítés:

A vajat robotgéppel habosra kevertem, majd folyamatos keverés közben hozzáadtam a porcukrot, és ezután még legalább 10 percig magas fokozaton kevertem, míg hófehér homogén krémet kaptam.


A figurákhoz: 

(A figurák sütigolyóból készültek, marcipán borítással)
100 g étcsokoládé
100 g tejszín
2 tojás
2 ek cukor
2 ek liszt

A tejszínt felforraltam, hozzá kevertem a csokit, míg felolvad teljesen, majd egyet forraltam rajta.
A maradék hozzávalókból piskótát sütöttem. Mikor kihűlt ledaráltam, majd addig adtam hozzá a krémből amíg jól gyúrható masszát nem kaptam. Ebből alakítottam ki a figurákat, amiket dermedés után lekentem vakjkrémmel, majd lehűtöttem és beborítottam marcipánnal.


A torta összeállítása:

A piskótát 4 karikára vágtam, és betöltöttem a krémmel, amivel nem spóroltam, szeretem ha van cucc a torában :)
Hűtőbe tettem, és kikevertem a vajkrémet.
Miután megdermed a krém a tortán, tettem rá egy adag vajkrémet, aztán vissza raktam a hűtőbe, amikor ez is megdermedt, került rá az utolsó réteg vajkrém, aztán újabb hűtés. Végül rákerült a marcipán.


Utolsóként következhettek a figurák, amiket ehető ragasztó és némi merevítés (hurkapálca) segítségével rögzítettem. (A rózsaszín madarat nem én készítettem, a szülinapostól kaptam, hogy tegyem fel azt is a tortára). Szerettem volna kidíszíteni a torta oldalát is de sajnos nem maradt rá idő (kevés volt a 9 óra..) Annyi baj legyen, a hallottak alapján a torta sikert aratott ami engem nagyon boldoggá tett, mert eléggé izgultam. Nagyon örülök hogy újabb kihívással szembesülhettem, remélem nektek is tetszik a végeredmény.


 Várom a véleményeket bátran írjatok.