2013. október 13., vasárnap

Csokis - erdei gyümölcsös muffin és pudingos keksz

Ma családilag is megültük a múlt heti szülinapot, úgyhogy gondoltam mivel a tortát már ellőttem sütök valami mást. Jöhet a Bögrés Muffin csokoládé darabokkal.. íme az alaprecept, amit már említett legdrágább Tántitól kaptam vala, már jó régen:

2 bögre liszt
1 bögre cukor
1/2 bögre margarin
1/4 bögre méz
1/2 bögre tej
1 bögre étcsokoládé darabka
2 tojás
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
és természetesen egy csipet só

Na azt tudni kell rólam, hogy elég szabadelvű sütő vagyok, nálam csak az számít, hogy szeressem a sütit készítés közben, a receptet nem mindig tartom be hajszál pontosan... így volt ez most is, mindazok mellett, hogy pár dolgot érzéssel tettem a sütibe, nem méréssel, és egy kis kakaóport is, hogy ne legyen olyan sápadt, adtam hozzá egy kis piros gyümölcs mixet, amitől csak még finomabb lett. 180 fokon 25 percig szoktam sütni, de természetesen tűpróbával mindig ellenőrzöm, és ha még ráragad valami a tűre, akkor visszatolom pár percre a sütőbe.


Volt még egy egyszerű keksz receptem, amit az év elején kaptam a barátnőmtől, úgyhogy gondoltam azt megcsinálom itthonra, úgyis szeretjük a kekszet, úgyhogy nekiálltam, és készült is a

Pudingos keksz:

25 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
25 dkg liszt
10 dkg (főzni való) pudingpor - én vaníliással szeretem, de ki lehet próbálni csokissal, puncsossal, kinek mi tetszik.

Minden alapanyagot jól össze kell gyúrni, és a kéz melegétől jól gyúrható lágy tészta keletkezik. Ezekből golyócskákat formáztam, kilapítottam, kicsit villával nyomtam bele mintát, és már sütésre kész állapotban is voltak a kekszek. Ami fontos, nem szabad túl vastagnak lenniük.
Mire megsült az utolsó adag muffin (a fenti receptből, és a hozzáadott kb 20 dkg gyümiből nekem 20 db sikerült), már be is tehettem a kekszeket, 200 fokra 10 percre. Kivételkor még puhák a kekszek, de nem kell tovább sütni őket.
Arra a pár szemre, ami már nem fért a nagy tepsire szórtam egy kis barna cukrot és egy kis diót mielőtt betettem sülni.
Isteni lett.


Férjem szülinapi tortája


Ha már szülinap, ha már kerek, akkor jöhet egy szuper kis torta. Már majdnem úgy volt hogy nem fog beleférni a hétköznapi forgatagba a sütés, de egyszer csak bevillant a fejembe apa kedvenc focicsapatának a logója marcipánból, és akkor úgy döntöttem, szakítok rá időt, és megcsinálom. Csütörtökön délután egy kis alapbevásárlás után hazamentem hát, és gyorsan megsütöttem a piskótát általam nagyra becsült Farkas Vilmos piskótareceptje alapján. Nekem nagyon bevált. Mindezek mellett meg kell jegyeznem hogy köszönet Nagynénémnek, aki 12 éves koromban megtanított piskótát sütni, az alapokat ő ültette el bennem :) De vissza a tortához, aminek első rész gyorsan elkészült, és kihűlt állapotban is ugyanilyen szép maradt, nem esett össze:
Miközben sült a piskóta kikevertem a trüffel krémet is, amit a Szamos Csokoládéiskolában tanultam - amíg a piskóta és a krém hűltek elszaladtam egy jót step aerobicozni is :) - A piskóta magasságára tekintettel sikerült 4 részre vágnom, és minden lapot megkentem egy kis málna-szeder lekvárral mielőtt a kihabosított krémet ráadagoltam volna. Még este sikerült végezni a betöltéssel, és hála az égnek elég volt a krém a külsejére is.
Már csak a burkolás volt hátra. Ezt csak másnap tudtam elvégezni, de szerintem megérte a sok munkát. A szülinapos nagyon örült neki :) és ez volt a legfontosabb. 


Indul a Sütimanó :)

Elérkezett az én blogom indulásának ideje. Remélem tetszeni fog. Lesznek sütik, torták, kekszek, és ünnepi készülődés, amennyiben lesz időm írogatni, de úgy tervezem :) Addig is első izgalmas esemény: képzeljétek beneveztem az egyik tortámmal egy tortadíszítő versenyre.
Nem hiszem, hogy nyerek, mivel rengeteg szuper jó torta indult, de már pár nap után több mint 300 like-ot kaptam, és sok sok pozitív hozzászólást, úgyhogy már ezért megérte az egész. Azért drukkoljatok, hátha nyerek valamit :). Ha érdekel valakit, a versenyző tortákat meg lehet nézni a Tortadíszítés Alapjai fb oldalán. Szép napot mindenkinek!